Citační databáze – Jaká z nich je nejlepší?

V dnešní digitální době mají výzkumní pracovníci přístup k nebývalému množství informací. Jedním z nejdůležitějších nástrojů pro provádění výzkumu je využívání databází založených na citacích a databází s citacemi. Mezi tři nejoblíbenější databáze, které výzkumní pracovníci používají, patří Web of Science, Scopus a Google Scholar. V tomto příspěvku na blogu se budeme zabývat hlavními funkcemi každé z těchto databází a jejich vzájemným srovnáním.

Článek s názvem „Jak můžeme hledat: Srovnání hlavních vlastností databází Web of Science, Scopus a Google Scholar založených na citacích a databází s rozšířenými citacemi“ porovnává silné a slabé stránky těchto tří databází z hlediska pokrytí, možnosti vyhledávání, citační analýzy a dalších funkcí.

Autorem tohoto článku je Peter Jacso, který je profesorem na University of Hawaii. Jeho prací je tvorba a vylepšování pokročilých katalogů vědeckých prací.  Spolupracoval na tvorbě Big Orange Search System (BOSS) Oklahomské státní univerzity, Eprints in Library and Information Science Homepage (E-LIS) a na digitální knihovně Haworth Press. Systém BOSS nabízí pokročilé a velmi informativní kontextové a vizuální nápovědy, umožňuje uživatelům zúžit vyhledávání podle několika kritérií. Databáze E-LIS významně pokrývá všechny oblasti LIS od teoretických až po vysoce praktické, od školních knihoven až po národní knihovny, což se odráží ve vynikajícím tříděném předmětovém rejstříku. E-LIS, jeden z několika repozitářů, které využívají bezplatný a intuitivní software EPrint, který může sehrát významnou roli v prevenci zániku nebo destrukci článků s otevřeným přístupem.

Web of Science

Web of Science je databáze společnosti Clarivate Analytics, která pokrývá více než 12 000 časopisů z různých oborů. Uživatelům poskytuje přístup k rozsáhlé sbírce vědeckých článků a také nástroje pro sledování a analýzu citací. Její pokrytí je však omezeno především na anglicky psané časopisy a přístup k ní je poměrně drahý.

Scopus

Scopus je naproti tomu databáze vydávaná společností Elsevier, která je z hlediska pokrytí a sledování citací podobná Web of Science. Zahrnuje však více mezinárodních a neanglicky psaných časopisů, což z ní činí rozmanitější zdroj informací pro výzkumné pracovníky. Scopus také zahrnuje širší škálu typů dokumentů, jako jsou sborníky z konferencí a kapitoly z knih.

Google Scholar

Google Scholar je bezplatný webový vyhledávač, který poskytuje přístup k rozsáhlé sbírce odborné literatury, včetně článků, knih, diplomových prací a konferenčních příspěvků. Je známý svým snadným používáním a schopností vyhledávat dokumenty, které nejsou indexovány v jiných databázích. Jeho pokrytí však není tak rozsáhlé jako u Web of Science nebo Scopus a chybí mu některé pokročilé vyhledávací funkce a nástroje pro analýzu citací, které tyto databáze nabízejí.

Z hlediska citační analýzy jsou databáze Web of Science a Scopus považovány za přesnější a spolehlivější než Google Scholar, protože používají přísnější kritéria pro výběr a indexaci dokumentů. Google Scholar však stále může být užitečným nástrojem pro identifikaci relevantních článků a sledování citací, zejména pro mezioborový výzkum.

Celkově výběr databáze do značné míry závisí na konkrétních potřebách a účelu výzkumu. Výzkumníci by měli pečlivě zvážit omezení a zkreslení jednotlivých databází a využívat více zdrojů, aby zajistili komplexní pokrytí svých výzkumných témat.

Závěrem lze říci, že databáze založené na citacích a databáze s rozšířenými citacemi jsou v dnešní digitální době základními nástroji pro provádění výzkumu. Web of Science, Scopus a Google Scholar jsou tři nejčastěji používané databáze výzkumnými pracovníky, přičemž každá z nich má své silné a slabé stránky. Pochopením hlavních vlastností těchto databází se mohou výzkumní pracovníci informovaně rozhodovat o tom, které zdroje budou pro své výzkumné potřeby používat.

JACSO, Peter. As we may search — Comparison of major features of the Web of Science, Scopus, and Google Scholar citation-based and citation-enhanced databases. Current Science. Current Science Association, 2005(89), 1537-1547.

https://www.researchgate.net/publication/234144770_As_we_may_search-Comparison_of_major_features_of_the_Web_of_Science_Scopus_and_Google_Scholar_citation-based_and_citation-enhanced_databases

Napsat komentář

Design a site like this with WordPress.com
Začít