Reprezentace rodinného života na Instagramu

Vybrala jsem si odborný článek „Captured and captioned: Representing family life on Instagram“ od autorů – Ashley Barnwell, Barbara Barbosa Neves a Signe Ravn. Autoři zkoumají, jak se rodinné fotografie uplatňují v digitální sféře, konkrétně na platformě Instagram. V dnešní digitální době se platformy sociálních médií staly oblíbeným způsobem, jak lidé sdílejí svůj život s ostatními. Zejména již zmiňovaný Instagram se stal oblíbenou platformou, na které lidé dokumentují svůj rodinný život prostřednictvím fotografií, popisků a hashtagů.

Studie analyzovala vzorek 200 příspěvků uživatelů Instagramu pomocí kvalitativní studie, kteří se identifikovali jako rodiče. Výzkumníci se zabývali typy zveřejněných fotografií, popisky, které k nim byly přidány, a také použitými hashtagy. Zjistili, že fotografie, popisky a hashtagy, které uživatelé zveřejňovali, často představovaly idealizované verze rodinného života s důrazem na štěstí, pospolitost a náklonnost.

Pokud jde o typy zveřejněných fotografií, výzkumníci zjistili, že na většině obrázků byla rodina zapojena do nějaké činnosti, například do společných her, společného oběda/večeře nebo venkovních aktivit. Fotografie často ukazovaly, jak se rodina společně baví a užívá si vzájemné společnosti. Kromě toho se na snímcích často objevovaly děti v rodině, přičemž rodiče často zveřejňovali snímky svých dětí zapojených do různých činností.

Autoři analyzovali také popisky, které fotografie doplňovaly. Zjistili, že popisky často posilovaly idealizovanou verzi rodinného života zobrazenou na snímcích. Popisky často zdůrazňovaly význam rodiny, lásky a pospolitosti a velmi často obsahovaly hashtagy, které tyto pocity odrážely. Zejména používání hashtagů se ukázalo jako důležitý aspekt reprezentace rodinného života na Instagramu. Uživatelé často používali hashtagy, aby se spojili s ostatními, kteří sdílejí podobné zájmy a zkušenosti, a aby získali větší viditelnost pro své příspěvky.

Zajímavé je, že studie zjistila, že uživatelé si často vytvářeli vlastní hashtagy například pro své děti, aby reprezentovali svou rodinu a své zážitky. Tyto hashtagy byly často jedinečné pro daného uživatele. Někteří uživatelé například zase vytvořili hashtagy, které reprezentovaly jejich nejčastější aktivitu, časté výlety do přírody a s tím spojenou lásku jejich rodiny k přírodě.

Závěr

Celkově studie autorů poukazuje na způsoby, jakými uživatelé Instagramu reprezentují svůj rodinný život prostřednictvím fotografií, popisků a hashtagů. Studie ukazuje, že Instagram je mocným nástrojem pro vytváření a sdílení idealizovaných verzí rodinného života a že tato platforma hraje velkou roli při utváření toho, jak by měl rodinný život vypadat. S tím se pojí časté porovnání s ostatními a celkově se vytváří pocit, že ostatní rodiny žijí dokonalý život. Vzhledem k tomu, že sociální média hrají v našich životech stále důležitější roli, bude důležité i nadále studovat, jak tyto platformy formují naše chápání rodinného života a dalších důležitých aspektů našeho sociálního světa. Článek v závěru vyzývá k budoucímu výzkumu, který by tuto práci rozšířil a prozkoumal, jak další vizuální platformy sociálních médií umožňují sdílení rodinných fotografií.

Sára Slavíková

O autorech

Barbara Barbosa Neves působí v oboru sociologie na Monash University v Austrálii. Je členkou výboru pro výzkum rodiny v rámci Mezinárodní sociologické asociace (ISA).

Ashley Barnwell je vedoucím výzkumným pracovníkem v oboru sociologie na Fakultě sociálních a politických věd v Melbourne. Zajímá o sociologické aspekty emocí, paměti a vyprávění.

Signe Ravn je docentkou sociologie na Fakultě sociálních a politických věd v Melbournes. Ve svých výzkumech se zabývá procesy marginalizace a pozicemi na okraji společnosti se zaměřením na mládež, gender, znevýhodnění a rizika.

Původní článek

Barnwell, A., Neves, B. B., & Ravn, S. (2021). Captured and captioned: Representing family life on Instagram. New Media & Society, 0(0).
https://doi.org/10.1177/14614448211012791

2 komentáře: „Reprezentace rodinného života na Instagramu“

  1. Sdílení jen pozitivních věcí na Instagramu je běžnou praktikou a jak článek popisuje, týká se to i sdílení rodiny. Často se sama pozastavuji nad otázkou, do jaké míry je vhodné své děti na platformy sdílet, pokud se jedná o mimina či velmi malé děti, které se k tomu samy nemohou vyjádřit. Zvlášť problematičtí jsou pak rodiče, kteří mají díky dítěti na platformách velkou sledovanost, a tudíž i příjem a fotky a videa dítěte sdílejí nonstop. Obsah se může dostat do rukou například pedofilních serverů, které zde se fotky rozšiřují ve změněných kontextech. Příkladem je TikTok účet malé dcerky Wren Eleanor, který spravuje její matka, a přestože ji uživatelé upozorňují na fakt, že obsah, který tvoří a na kterém je její dcera se právě na takové servery dostal, stále dceru postuje. Také podle uživatelů promazává komentáře a celkově výzvy lidí, aby obsah nenatáčela ignoruje. Na tuto kontroverzi reagovalo mnoho jiných tvůrců, například se tomu věnuje i tento YouTuber: https://www.youtube.com/watch?v=yJBsHw9PvkI&ab_channel=iNabber

    To se mi líbí

  2. Děkuji autorce za tento příspěvek. Studii se jí podařilo jasně a srozumitelně shrnout, díky čemuž se dá v textu snadno zorientovat a pochopit, o co ve studii primárně šlo. Ačkoli výsledky nejsou dle mého v tomto případě příliš překvapivé ani objevné, oceňuji volbu tématu, které naráží na některé velmi aktuální fenomény. Jedním příkladem za všechny může být tzv. sharenting, o kterém padla zmínka nejen ve studii, ale i v komentáři nade mnou. Je až zarážející, že se rodiče v takové míře uchylují k porušování soukromí vlastních dětí tím, že na různých platformách sdílejí jejich fotografie či videa, která ale mohou být potenciálně zneužita či děti vystavovat nejrůznějším rizikům. A proč vlastně? Kvůli honbě za lajky a odběry? Rodiče by snad v prvé řadě měli mít určitou dávku zodpovědnosti za své děti a pečlivě zvažovat, jaké informace vypustí do světa, a jaké to může mít následky. I v reálném životě je přeci normální respektovat soukromí svých blízkých. Přijde mi, že on-line se toto povědomí často úplně vytrácí, což je alarmující právě tehdy, týká-li se to zranitelných skupin, jakými jsou právě děti, jejichž souhlas se zveřejňováním bývá často opomíjen nebo se nemohou vzhledem k věku ani vyjádřit. Role pečovatelů rodičů, je proto v tomto ohledu klíčová a je smutné, že jí někteří berou na lehkou váhu.

    Netvrdím ale, že sdílet čas od času některé (opravdu pečlivě) vybrané momenty dětí a svého rodinného života musí být nutně špatné. Je však potřeba najít určitý balanc a nechlubit se na denní bázi všemožnými detaily ze svého soukromého života. V tomto kontextu mi přijde nebezpečné i samotné časté sdílení toho, kde se rodina nachází nebo co právě dělá. Neznámý lidé si pak snáze mohou udělat obrázek o běžných rutinách dané rodiny a získat přístup k citlivým informacím, což podle mě představuje také značné riziko. Co se týče samotné tendence ukazovat pouze idealizovanou verzi rodiny na Instagramu, jde o běžný fenomén na všech sociálních sítích, proto mě výsledky studie příliš nezaskočily. Lidé se vždy snaží ukázat lepší stránku sebe a svého života, přičemž konstantně vynechávají nepříjemné situace, nesnáze a problémy, se kterými se potýkají. Takto pokřivené „ideální příspěvky“ poskytují zkreslený pohled na realitu a vyvolávají v nás pocit viny, že náš život není také tak dokonalý. Věřím, že vidět ve svém feedu pouze „ideální rodinky“ může vést k nezdravému porovnávání a pocitu nedostatečnosti ze strany samotných rodičů. Tento tlak se může zároveň přenášet z těchto rodičů i na děti tím, že po nich budou vyžadovat, aby byly stále dokonalé a vypadaly skvěle. Ač sama zatím nejsem rodič, chtěla bych závěrem apelovat na to, aby si samotní rodiče uvědomili, že realita není vždy dokonalá, a že každá rodina čelí svým výzvám a má své problémy, i když jsou třeba skryté. Očividně jde o důležité poselství, které je stále potřebné připomínat.

    Kristýna Vejtasová

    To se mi líbí

Napsat komentář

Design a site like this with WordPress.com
Začít